En Historie om Lyngby Mølle og Badehotel 1910- 1975
En historie om Lyngby Mølle og Badehotel er en historie der først og fremmest knytter sig til to svogre - Niels) Ernst Pedersen Thrane og Jens Peter Hjermitslev og deres respektable familier.
Den er her fortalt af lokalhistoriker Jørn Rugtved Christiansen, der citeres bland andet fra Johanne Marie andersens erindriger og Vendsyssel Tidendes avisarkiv (Nu Nordjyske)
Møllens storhedstid var efter 2. verdenskrig.Med den stigende velstand kom der for alvor gang i turismen, men også lokalbefolkningen brugte Møllen som udflugtsmål.
Som pensionist i 1987 blev Kitty interviewet til Vendsyssel Tidende. Hun fortalte bl.a. om musikken på Møllen.
"Det var ikke kun "Skæve Thorvald" der var på programmet. Også klassiske valsetoner spillede vi. Thrane gik ikke på akkord med brug af "billige" orkestre"
Kitty kunne fortælle, at Møllens musikere var de bedst betalte på vestkysten,
og der var musik både eftermiddag og aften. især eftermiddagsmatineerne var populære.
Hendes engagement varede helt til slut-60erne.
Udenfor Lyngby sæsonen, som varede fra 15 maj til 15 september, spillede og sang hun også andre steder i landet, og fortsatte hermed indtil pensionisttilværelsen.
Artiklen med Kitty i VT i 1987 kom i forbindelse med indvielsen af det nye store hotel, der blev bygget på grunden, hvor det gamle hotel lå.
Selvom det ikke kunne blive som i gamle dage, fik hun for sidste gang mulighed for at underholde i Lyngby Mølle.
Som værtspar var Ernst og Olga perfekte. Serviceringen af de mange besøgende var i top.
Ernst gik rundt med piben i munden, snakkede og hyggede med gæsterne, og Olgas køkkenkunst var efter sigende legendarisk. Personalet løg i fast rutefart fra Hotellet til Møllen med højt belagt smørrebrød.
Et bevis på Møllens popularitet var, at mange turister i flere tilfælde kom tilbage år efter år.
En Svensker skrev således i 1990-erne om familiens ferie i Lyngby.
"Den livsglædja som ackumulerades under de solvarme dag timmarne slog ut i full blom på kvællarna då det spelades upp til dans i Møllen. det var i regel en violinist, en pianist, en batterist och en trumpetare som stod for musiken.
Givetvis sagnades inte dragspel.
Orkestern hade en till synes outtømlig repertoar av gamla och nya melodier.
Det var enskøn blanding av internationella schlagers och gamla, glada danske rytmer och sånger. de senera årn føstæktes orkestern av enståtlig brunbræd, silver hårig vokalissa som suverænt læt høre sig på många sprok, inta minst den svåra danskan,
dør den alltid sångglda publiken stæmda in. Och hun var svensk, hon var från Göteborg och hun var min och alles Ulla. den danske visan om Vogmanden fra Slagelse var med sit otal verser och omkvæden ett varje kvæll efterfrågat nummer"
Stranden neden for Møllen blev inddelt i små enklaver indrammet af granris til glæde for gæsterne, og Ernst vedligeholdt selv trappen med de ca. 90 trin.
1. Marts 1943 eksploderede en mine i havstokken lige nedenfor Møllen. Alle huse i Nr. Lyngby tog skade. Møllens vinduer blev knust. mirakuløst kom ingen til skade.
Igen i starten af 60-erne blev Nr. Lyngby hjemsøgt af enn mineeksplosion .
Minørerne havde undervurderet minens størrelse, og mange huse på havbakken heriblandt Møllen fik skader.
I VTs avisarkiv kan læses at der i 20-erne blev tændt blus på havbakken Sct. hans aften, den skik fortsatte så vidt vides i hele Ernst og Olgas tid i Lyngby.
De havde deres sidste sæson i 1969.
Ved den lejlighed efterlyste Ernst i Vendyssel Tidende et udspil fra politikerne
om kystsikkring.
Skrænten var rykket uhyggelig tæt på danserestauranten, men intet skete.
Ligeledes kom han med en opsang til Danmarks Turistforening, der tilsyneladende kun ville promovere København.
Løkken og Lyngby nævntes aldrig, selvom der her var en badestrand uden sidestykke i DK.og på prisen kunne man nemt udkonkurrere hovedstaden.
Ernst og Olga solgte Møllen og Badehotellet i 1970.
Kort efter blev det besluttet at lukke Møllen Helt, og der indrettedes restaurant og danseetablissement(Nøøøst) i de gamle landbrugsbygninger der lå i forbindelse med Hotellet. det var dog en stakket frist, i 1974-75 blev Møllen og Badehotellet nedrevet og i 1987 erstattet med det nuværende kompleks.
En epoke i Nr. Lyngby var slut.